Bisnes ketiga saya bermula dengan semangat berkobar-kobar
setelah habis belajar di universiti. Pertama rasa gembira kerana sudah tamat zaman
belajar, dan kedua melangkah kaki ke alam sebenar yang belum pasti cabarannya.
Pada zaman saya habis belajar dahulu pun agak sukar mencari
pekerjaan, setelah hampir setengah tahun menanam anggur (menggangur) saya
membuat keputusan untuk membuka bisnes. Dengan kepercayaan bisnes makanan cepat
laku , mulalah saya merayau-rayau mencari ruang niaga.
Akhirnya saya terjumpa sebuah kedai makanan yang baru dibuka, dan
pada kain rentangnya tertulis gerai makan untuk disewa. Saya nampak peluang
besar di situ dan lantas menghubungi pemilik kedai.
Setelah beberapa pertemuan dan urusan, akhirnya saya pun membuka
bines saya. “ Gerai Sup Lan” dengan modal RM1500. Gerai ini diuruskan oleh saya
dan adik saya yang kebetulannya sedang bercuti menunggu keputusan SPM.
Bisnes pada permulaannya berjalan dengan baik dan hati saya
pun mula gembira.Namun panas tidak sampai ke petang, bisnes saya tutup belum
sampai setahun ia dibuka. Saya belajar sesuatu dari pengalaman ini, saya akan kongsikannya dalam entry berikutnya.
Bisnes ketiga saya, Pengalaman yang mahal harganya.